Faberland játszótér építés logó szlogennel

Köztéri játszóterek

A közterületi játszóterek fontos szerepet töltenek be egy település életében: azon kívül, hogy hasznos időtöltést biztosítanak a fiatalabb korosztály számára, számos területen támogatják fejlődésüket, valamint elősegítik szocializációjukat.

kozteri jatszoterek 01 scaled

A köztéri játszóterek alig két évszázados múltra tekintenek vissza, mégis sok fejlődésen, változáson mentek át ez idő alatt. A modern technológiának köszönhetően a mai játszóterek rendkívül változatosak, vannak közöttük olyanok, amik a klasszikus vonalat erősítik, míg máshol egészen egyedi köztéri játszótereket hoznak létre.

Szigorú szabványoknak való megfelelés

Egy ma épülő köztéri játszótér már szigorú előírásoknak, szabványoknak kell megfeleljen, azért hogy a benne található játszótéri eszközök biztonságosak legyenek, minimalizálva a használatból fakadó sérüléseket. Ezek a szabályozások kitérnek például arra, hogy az eszközök mellé biztosítva legyen a megfelelő ütéscsillapító réteg, valamint arra, hogy a köztéri játszótéri eszközök beszorulás mentesek legyenek. Egy méter esési magasság alatt a köztéri játszótéri eszközöknél nem szükséges ütéscsillapító réteget kialakítani. Az óvodai udvari játékok például sokszor ebbe a kategóriába esnek. Az egy méternél nagyobb esési magassággal rendelkező játszótéri eszközökhöz viszont kötelező a megfelelő ütéscsillapítás biztosítása.

A köztéri fém játszóterek előnye

A korábban nagy népszerűségnek örvendő fa játszótereket az időtállóság érdekében elkezdték felváltani az EU szabványos fém játszóterek, melyek nem csak magas műszaki tartalommal bírnak és prémium minőséget képviselnek, de az esztétikai megjelenés is ugyanúgy fontos szempont a kialakításukkor. Ezek a fém közületi játszótéri eszközök tartósak, ellenállóak és időtállóak. A porfestésnek köszönhetően a fém játszóeszközök felületén egy olyan kopásálló réteg jön létre, mely képes 10-15 éven át tartó védelmet biztosítani a köztéri fém játszótereknek. Mivel általában ezeket a játszótereket a település önkormányzata üzemelteti, ezért nagy előny, hogy ezek a modern fém játszótéri eszközök minimális karbantartási igénnyel rendelkeznek, így szinte gondozásmentesnek számítanak.

Közterületi játszótér építése során számos fontos szempontot figyelembe kell venni. Például azt, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely, hány éves korosztály a célközönség és ez alapján megtervezni, hogy milyen EU szabványos játszótéri eszközöket érdemes telepíteni az eszközök legkisebb területigényét figyelembe véve. Ezen felül nagyon fontos, hogy az eszközök bírják a nagy igénybevételt, ugyanis sokan fogják használni, valamint a köztéri játszóterek ki vannak téve a vandalizmusnak is, így a vandálbiztosság miatt is elengedhetetlen a magas műszaki tartalom.

Népszerű köztéri játszótéri eszközök

Vannak olyan játszótéri eszközök, amelyek szinte minden közterületi játszótéren megtalálhatóak. A legtöbb köztéri játszótér központi eszköze valamilyen játszóvár, amelyben a rendelkezésre álló területtől függően változhat a tornyok száma. A legelterjedtebbek a kéttornyú és a háromtornyú játszóvárak, de a kisebb játszótereken akár egy egyszerű toronycsúszda is megállja a helyét. Egy játszóvár annál jobb, minél komplexebb. Általában többféle mászóeszköznek helyet adnak, melyek közül mindenki megtalálhatja a számára optimális nehézségűt. A csúszda szinte nélkülözhetetlen eszköze a játszóváraknak, a gyerekek egyik kedvelt tevékenysége a köztéri játszótereken. Ezenkívül sokszor szerelik fel a játszóvárakat különféle logikai táblákkal, mint például az amőba, mely remekül kiegészíti a többi, fizikai aktivitást biztosító játszótéri eszközt. A nagyobb játszótereken általában megjelenik valamilyen kötélpiramis, mely sokféle méretben és magasságban megtalálható.

kozteri jatszoterek 02 scaled

Végül, de nem utolsó sorban a köztéri hintákat sem szabad kihagyni, mely sok gyerek kedvenc játszótéri eszközének számít. Ebből is többféle variáció fordul elő: az egyállásos hintaállványtól elkezdve a klasszikus kétállásos köztéri hintaállványon keresztül egészen a négyállásos hintaállványokig. A játszótereken a lap- és bölcsőhinta általában vegyítve jelenik meg, hogy a kisebbek is tudjanak játszani vele. A köztéri hintáknál maradva a fészekhinta is rendkívül nagy népszerűségnek örvend a közületi fém játszótereken, de nem csak a köztereken elterjedt, ugyanis a fészekhinta óvodába telepítése is nagyon gyakori. Ezeken felül a teljesség igénye nélkül mindenképpen érdemes még megemlíteni a homokozót, a drótkötélpályát, a különböző rugós játékokat, mérleghintát, a piruett forgót. A lehetőségek tárháza rendkívül nagy, ha köztéri játszótér építéséről van szó.

kozteri jatszoterek 03

Mostanában egyre több helyen jelennek meg különböző kombináció is a közületi játszótereken: például egyre több helyen egészítik ki a köztéri játszótereket kültéri játszótéri hangszerekkel, valamint köztéri trambulinokkal, esetleg kültéri fitnesz eszközökkel, tornapályákkal, hogy ne csak a gyerekeknek, de a szülőknek is hasznosan teljen a játszótéren eltöltött idő.

Magyar gyártóként cégünk gondozásmentes fém játszóterek építésekor a tervezéstől a teljes körű kivitelezésig vállalja esztétikus és magas műszaki tartalommal rendelkező közületi játszótéri eszközök gyártását és telepítését is. Eszközeink tervezésekor és kivitelezésekor folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy az általunk gyártott fém játszótéri eszközök esztétikus megjelenésűek legyenek, magas műszaki tartalommal bírjanak, prémium minőséget képviseljenek, mindezt úgy, hogy közben minimális karbantartási igénnyel rendelkezzenek. Ha közületi fém játszótér építésén gondolkodik és felkeltettük az érdeklődését, keressen minket bizalommal!