Faberland játszótér építés logó szlogennel

Egyedi közösségi tér a pumpapálya

A különböző sportpályák, street workout parkok, fitness parkok és tornapályák mellett megjelent az utóbbi években az úgynevezett pumpapálya. Már az elnevezése is felcsigázza az érdeklődést, ugyanis nem olyan név, amiről rögtön beugrana, hogy mi fán teremnek a pumpapályák, eszik, vagy isszák-e egyáltalán, és mire valók.

A pumpapálya használata jó erőnlétet kíván

Aki pumpapályára lép, vagyis teker, vagy egyensúlyoz rajta, annak nehezebb dolga lesz, mint annak, aki csak szimplán bringázik. Ugyanis ezeket a pályákat a bringás, rolleres, gördeszkás és görkorcsolyás egyének használják előszeretettel, tudományuk pellengérezésére és gyakorlására. Itt nem a bicikli tekerése által lehet végig haladni, hanem a súlypontunk folyamatos áthelyezésével, ezt hívják pumpálásnak a pályán. Amikor dombnak felfelé haladunk, akkor emelni kell magunkhoz a biciklit, amikor pedig lefelé, akkor ereszteni, követve a domb ívét.

Mivel folyamatosan igénybe veszi az izmokat ez a gyakorlat, és az egyensúlyérzékre is erősen szükség van, ezért egy kihívást jelentő pályának számít. Ehhez hasznos lehet tudni, hogy eredetileg a BMX versenyzés gyakorlásához jöttek létre ezek a pumpapályák, ami olimpiai sportágnak számít, de időközben közkedvelt lett a kerékpáros közösségekben is. Az amatőr bringások és a profibbak egyaránt izgalmas kihívást találtak benne.

pumpapálya és bringa

Egyre növekszik a pumpapályák népszerűsége

Az utóbbi években számos pumpapálya és más bringás pálya épült meg az Aktív Magyarország Program keretein belül. Ahogy egyre több lett az elérhető egyedi közösségi teret kínáló pumpapálya száma, azzal párhuzamosan növekedett a sport népszerűsége is. Ez pedig azért is örvendetes fejlemény, mivel egyaránt sikerül népszerűsíteni a sportot és így az egészséges életmódot, valamint a közösségi terek különféle felhasználhatóságát is. A nyilvános közösségi terek minél kreatívabb és hasznosabb felhasználása pedig különösen fontos a sűrűbben lakott városi területek esetében. Egyelőre több pumpapályával találkozhatunk vidéken, vagy Budapest külvárosaiban, ugyanakkor bővül a fővárosi kezdeményezések száma is a témában.

Tudnivalók a biztonságos sporthoz

Mint minden sportágnak, ennek is megvannak a maga kihívásai, és szó szerint a buktatói is. Ezért érdemes néhány hasznos tanáccsal felvérteznie magát annak, aki pumpálásra adja a fejét. A pumpapálya használata, a rajta való közlekedés veszélyes sportág, és nem olyan, amit mindenki feltétlen kipróbál élete során, akár csak egy testnevelés órán, mint a labdajátékok többsége. Ez komolyabb sérüléseket is okozhat, ha szabálytalanul él valaki a pálya adottságaival. A pálya használatba vétele előtt érdemes szemügyre venni az esetleges akadályokat, amik utunkba állhatnak, mint a faágak, kavicsok, és egyéb szemetek. Fontos az időjárási viszonyokat is felmérni, valamint előtte bemelegíteni.  

Ezenfelül ezt a sportot kényelmes, rendezett ruházatban és zárt cipőben érdemes művelni. Kötelező a bukósisak használata, ezen belül is a legjobb az állat is védő típus. Ajánlott pedig a kesztyű, a könyök-és térdvédő, valamint a gerincprotektor. Gyalogosan tilos a pályára lépni. Fontos követni az aszfalton feltüntetett jelzéseket, és tartani a menetirányt. Itt elsőbbsége mindig az elöl haladónak van.

pumpapálya és ugró biciklis

Mivel a bringázók sebessége elérheti a 30-40 kilométer per órát is, ezért a nézőknek is különösen fontos az elővigyázatosság, a két méter távolság betartása a pálya közelében.  Dohányozni és nyílt lángot használni az egész bringapark területén, sőt annak öt méteres körzetében is szigorúan tilos! A biztonsági feltételek betartása mellett azonban egy igazán adrenalint növelő, izgalmas kihívást jelent ezeknek használata! Ahol a pálya építésére kerül sor, ott akár moduláris pumptrack, vagy beton moduláris pumptrack választására is van lehetőség. Ezen belül már például a Beginner termék egyszerű formájának köszönhetően a kezdők számára lesz hasznos, mivel lehetővé teszi a műfaj begyakorlását. Az Infinity Loop termék pedig már egy összetettebb választás, két, egymáshoz folytonosan kapcsolódó elnyújtott gyűrűből áll.