Faberland játszótér építés logó szlogennel

Zene a játszótéren – Bemutatkoznak játszótéri hangszereink

A fenti cím akár azt is sugallhatná, hogy éppen valamilyen koncert szerveződik a közeli játszótéren – nos, igen is, meg nem is – hamarosan a sejtelmesség okára is fény derül. A FABERLAND Kft. játszótéri hangszerkollekciójának bemutatkozása következik.

Játszótéri hangszerbemutató
A játszótéren való játék nemcsak a fizikai fejlődésre van jó hatással, hanem a lelki fejlődésre, önbizalomra és a személyiségfejlődésre is jótékony hatással van.

A FABERLAND Kft. játszótéri hangszerei kitűnő kiegészítői lehetnek a kültéri játszótereknek, városi parkoknak, óvodai-, vagy akár iskolai udvaroknak. De hogy miért ajánljuk ezeket a játszótéri hangszereket?! Számunkra nagyon fontos, hogy munkánkkal elősegítsük a gyermekek feltöltődését, kikapcsolódását és egyben fejlődését is.


Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy

„a játszótéren való játék nemcsak a fizikai fejlődésre van jótékony hatással, hanem a lelki fejlődésre, az önbizalomra és a személyiségfejlődésre is pozitívan hat.”

A játszótéri eszközök szerepe a gyermek fejlődésében, www.faberland.hu

Fontosnak tartjuk, hogy a zene szeretete a játszótereken is biztosított legyen, hiszen számos kutatás bizonyítja, hogy milyen nagy hatást gyakorol gyermekeink életére, fejlődésére nézve a zene, mint ahogy igaz ez a mozgásra és a szabadban töltött időre is. Vajon miért ne lehetne mindezeket ugyanazon a helyen átélni?!

A zene fontossága

A gyermek születésének pillanatától kezdve szülei ösztönösen alkalmazzák a zenét, éneket a gyermek megnyugtatására, később pedig felvidítására, a kapcsolódások kialakítására. Számtalan kutatás által bebizonyosodott, hogy a zene fejleszti a gyermek kognitív képességeit, és jótékony hatással bír fejlődésének különböző területeire, legyen az akár a saját egyéni fejlődése vagy a társas kapcsolatokban betöltött szerepe.

Játszótéri hangszerbemutató
A gyermek születése pillanatától szülei ösztönösen használják a zenét a gyermek megnyugtatására.

Játszótéri zene

A FABERLAND Kft. játszótéri hangszerei pedig tökéletesen illeszkednek az eddig is jól ismert játszótéri eszközök repertoárjába, egy új világot hozva el a játszótérre. Hiszen miért ne zenélhetnének a gyermekek együtt kint a szabadban?

Nincsen szükség előzetes zenei tudásra

Megnyugtatásul mindazoknak, akik jelenleg nem zenélnek – nincsen szükség előzetes zenei tudásra! Minden korosztály, köztük eltérő képességekkel rendelkező gyermekek vagy akár felnőttek játszhatnak együtt, felfedezve azt, hogy milyen jó móka és időtöltés a közös zenélés.

Vegyük például a xilofont! Ez az EU szabványos játszótéri hangszer nem igényel különleges tudást a játszótéri hangszer megszólaltatása. Egyszerű megszólaltatása mégis serkenti a gyermeket kreativitása kibontakoztatására és zenei élmények gyűjtésére.

Mit is fejleszt a zene?

  • egyéni képességeket fejleszt

Számos egyéni képességet fejleszt a zenélés, mondókázás – az a legjobb, hogy mintegy észrevétlenül. Egy időben hat a két agyféltekére, így összehangolva működésüket.

Ennek köszönhetően a zene segítségével jobban fejlődik a memória, ritmusérzék, a kreativitás, figyelem, hallás, koncentráció. Fentieken túl fontos még megemlíteni, hogy a lelki fejlődésre is rendkívül jó hatással van a zene – kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá tesz.

  • segíti a szociális kapcsolódást

A játszótér a társas érintkezés fontos színtere a gyermekek számára, ahol próbálgathatják társas készségeiket és szerepeiket, gyakorolhatják hogyan kapcsolódhatnak ismeretlen, idősebb vagy fiatalabb társaikhoz. A játszótéri hangszereken pedig egyszerre többen is játszhatnak, akár más-más eszközökön egy időben, így a közös zenélés során a gyermekek megtanulhatnak egymáshoz alkalmazkodva összehangoltan és egymással együttműködve zenélni, így az egyéni fejlődés mellett a szociális készségek is fejlődhetnek.

A másokkal való együtt zenélés közepette pedig még azok a gyermekek is könnyebben feloldódhatnak mások társaságában, akiknek más esetekben nehezükre esik a kapcsolódás, mert félénkek, vagy éppen speciális igényűek.

Bemutatkoznak a játszótéri hansgszerek
A beszélő cső kifejezetten elősegíti a szociális kapcsolódást.

A Beszélő cső egy olyan játszótéri hangszer, amely kifejezetten a szociális kapcsolódás elősegítését célozza, hiszen egyszerre ketten használhatják. A cső két végéről a két résztvevő egymásnak suttog, üzen vagy éppen énekel, azonban mindezt kívülről nem lehet hallani, kizárólag a két résztvevő hallhatja. Így ez a játék a kreativitást és szociális együttműködést fejlesztheti.

  • megalapozza a zene szeretetét a gyermekben

A játszótéri hangszerek gyűjteménye segítségül szolgálhat abban, hogy játékos formában megkedveltesse a gyermekekkel a zene szeretetét.

A dob 3 részes kültéri zenei szettként a klasszikus ritmusú ütőhangszerekre hasonlít. Megszólaltatása kézzel vagy ütőkkel egyaránt lehetséges. Jó kikapcsolódást biztosít, miközben fejleszti a ritmusérzéket és előmozdítja a zene szeretetét.

Zene a jatszoteren2 scaled
A játszótéri hangszerek nem csupán jó kikapcsolódást biztosítanak, hanem megalapozhatják gyermekeinkben a zene szeretetét.

És hogy miért is sugalltuk azt, hogy koncert várható a közeli játszótéren? Ha nem is kedvenc zenekarunk örvendeztet meg bennünket kedvelt dalaival, de mégis csodálatos koncertélményt tapasztalhatunk meg – ami pedig nem más, mint gyermekeink közös zenei előadása!

Amennyiben bármiben kérdése merülne fel, keressen meg bennünket bátran a Kapcsolat menüponton található elérhetőségeink bármelyikén.