Faberland játszótér építés logó szlogennel

A játszótéri eszközök szerepe a gyermek fejlődésében

Minden gyerek szeret játszani. Az életben fontos szerepet tölt be a játéktevékenység, ugyanis számos olyan készség és képesség fejlődésére pozitív hatással van, melyek a későbbi élet során nélkülözhetetlenek; nem véletlenül a gyermekkor legfontosabb értéke és fejlesztő tevékenysége.

jatszoteri-eszkozok-szerepe-a-gyermek-fejlodeseben-01

A játszótéren való játék nem csak a fizikai fejlődésre van jótékony hatással, hanem a lelki fejlődésre, az önbizalomra és a személyiségfejlődésre is pozitívan hat. A továbbiakban bemutatunk néhány területet, amelyre pozitívan hat ha a gyermek sokat játszik a játszótéren.

Komplex fejlesztő tevékenység

A játszótéren a kültéri tágas terület lehetővé teszi a szabad mozgást a gyermek számára, miközben élményekkel gazdagítja és fejleszti őt. Komplex fejlesztő tevékenységet nyújt a gyermeknek: a mozgásfejlődés, az egyensúlyérzék, a koordináció és a kreativitás fejlődésére egyaránt pozitívan hat.

Szociális készségek fejlesztése

A játszótér a társas érintkezés fontos színtere a gyermekek számára, ahol próbálgathatják társas készségeiket és szerepeiket, gyakorolhatják hogyan kapcsolódhatnak ismeretlen, idősebb vagy fiatalabb társaikhoz. Egy olyan hely, ahol lehetőségük nyílik a szerepek és szabályok gyakorlására is.

Nagymozgásos tevékenységek fejlődése

A játszótér változatos nagymozgásos tevékenységeket biztosít a gyermeknek, mint a futás, a mászás, ugrás és a lendülés, mellyel fejlődik a mozgáskoordináció. Ezek a tevékenységek nem csak a gyermek fizikai erejére és koordinációjára vannak pozitív hatással, hanem a központi idegrendszer érésére is kedvezően hatnak.

Az agy különböző területeinek ingerlése

Napjainkban még nagyobb szerepe van a játszótereknek a gyermek életében, mint eddig bármikor. A gyermekek napjainak jelentős részét a különböző technológiai eszközök használata teszi ki, így az agy bizonyos területei, mint a vesztibuláris (egyensúlyozó), taktilis (tapintás) és a proprioceptív (külöböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése) rendszer nem kapnak kellő mértékű ingerlést. A játszótéren eltöltött idő: a hintázás, a csúszdázás, a mászás mind hozzájárulnak ezen rendszerek optimális fejlődéséhez. A játszótéri eszközök használatával javul a két agyfélteke közötti kapcsolat is, melynek köszönhetően az iskolás években a tanulási-megismerési mechanizmus is könnyebben fog működni.

Melyik játszótéri eszköz mit fejleszt?

1. Hinta

kisgyerek hintában

A hinta a kisgyermekek egyik legkedvesebb játéka, mely nemcsak szórakozást jelent a számukra, hanem számos területen fejlesztő hatással bír. Nem véletlenül használják számos terápiában is a hintát, mint fejlesztő eszközt.
A hintázás nemcsak fizikai szinten, de lelkileg is jótékony, nyugtató hatással bír.  A hintázással együttjáró ritmikus mozgás segít a szorongások és feszültségek feloldásában, leküzdésében.
Hintázás során az egyensúlyérzék mellett a koordináció is fejlődik. A test koordinációs összehangolásának képessége és a biztos egyensúlyozó képesség hozzájárul a finommotorika optimális fejlettségéhez, amely nélkülözhetetlen az iskolai írás tanuláshoz.

2. Játszóvár

egyensúlyozás játszóvárban gyermek

Minél komplexebb egy játszóvár felépítése, annál több területen fejleszt. Legyen szó csúszdázásról, a függőhídon átszaladásról  vagy a mászófalra felmászásról, mind pozitívan hat a gyermek fejlődésére.
A játszóvár a társas érintkezés fontos színtere. Teret ad a különböző szerepjátékoknak, ami serkenti a gyermeki kreativitást, a szociális készségeket és közösségi élményhez juttatja a gyerekeket.
A játszóvárak szerves részét képezik a különböző mászókák, szinte kivétel nélkül megtalálható rajtuk valamilyen mászóeszköz, így szinte elkerülhetetlen a gyermek számára a használata. Nem is gondolnánk milyen komplex módon fejleszti a különböző készségeket. A gyermeknek ilyenkor előre meg kell terveznie a mozgását: hogyan fog feljutni, melyik lábával lép először, hova lép, mekkorát kell lépjen, ami a logikai gondolkodására serkentően hat. A mászás összehangolt mozgást és térérzékelést igényel, így a szem-kéz és a szem-láb koordináció, valamint a térbeli tájékozódás fejlődése szempontjából is előnyös, ha a gyermek sokat mászókázik.

Mászókázás közben javul az egyensúly, észrevétlenül fejlődik az észlelés, az érzékelés és a figyelem. A vesztibuláris és tapintásos rendszert ilyenkor fokozott ingerek érik, amik javítják a két agyfélteke közötti kapcsolatot. Ezen felül a gyermek fizikai fejlődésre is pozitív hatással van: javítja a testtartást, az izomtónust, erősíti az izmokat. A mászókákon kívül a különböző függeszkedő rudak, gyűrűk használata is pozitívan hat a gyermek izmainak optimális fejlettségére. A gyűrűk, függeszkedő rudak, kötelek használata erősíti a vállövet, amely elengedhetetlen a finommotorika és a grafomotorikai képességek megfelelő fejlődéséhez.

mászóka gyermek játszótér

A játszóvárakon található lánchidak, függőhidak finomítják az egyensúlyt, a térérzéket, a koordinációt, és segítik a téri orientációt

A játszóvárakon sokszor henger köti össze a tornyokat, melyen a gyerekek csúszó vagy kúszó mozgással tudnak átjutni. Ezek a mozgásformák az izomtónus és a mozgáskoorindáció szempontjából rendkívül előnyösek. A szűk hely, a hengerrel való érintkezés ingereket küld a taktilis rendszernek, hozzájárulva a tapintásos érzékelés optimális működéséhez. A játszóvárakon gyakran találkozhatunk valamilyen táblajátékkal. Ilyen például az amőba, amely nem csak kikapcsolódást biztosít a gyermeknek, hanem fejleszti a figyelmet és a problémamegoldási képességet, miközben gondolkodásra késztet.játszótéri eszköz

A játszóvárakon sokszor henger köti össze a tornyokat, melyen a gyerekek csúszó vagy kúszó mozgással tudnak átjutni. Ezek a mozgásformák az izomtónus és a mozgáskoorindáció szempontjából rendkívül előnyösek. A szűk hely, a hengerrel való érintkezés ingereket küld a taktilis rendszernek, hozzájárulva a tapintásos érzékelés optimális működéséhez.

A játszóvárakon gyakran találkozhatunk valamilyen táblajátékkal. Ilyen például az amőba, amely nem csak kikapcsolódást biztosít a gyermeknek, hanem fejleszti a figyelmet és a problémamegoldási képességet, miközben gondolkodásra késztet.

3. Csúszda

csúszda kislány játszótér

A csúszdán való lecsúszás is jótékony hatással van a gyermek fejlődésére. Csúszás közben megtapasztalhatja a lent-fent, mélység és magasság észlelését, fejleszti a téri tájékozódását.

4. Homokozó

homokozó játék játszótér

A homokozó az egyik legkreatívabb jatszótéri eszköz, mely pozitív hatással van a gyermek képzelőerejére. Legyen szó éttermes játékról vagy várépítésről, a homokozó teret ad a különböző szerepjátékokra.
A gyermek tapasztalatot szerez a homok szemcseméretéről, állagáról, textúrájáról, melyet a bőrén keresztül érzékel. A homokkal való manipulálás fejleszti a kézügyességet, erősíti az ujjakat. Ez azért nagyon fontos, mert a finommozgások fejlettsége elengedhetetlen lesz az iskolában a folyamatos vonalvezetéshez, a helyes ceruzafogáshoz és az írás tanuláshoz. A homok gyúrása, hengerítése, különböző formák használata felkészíti a kéz izmait az írástanulásra.

5. Mérleghinta

A mérleghinta teret ad a gyermeknek az ismerkedésre, barátkozásra, közösségi élmény megtapasztalására, hiszen a játékhoz szükség van egy játszótársra. Játék közben a billenési pont érzékelése javítja az egyensúlyt és a koncentrációt.    

6. Rugós játék

A rugós játék fejleszti a gyermek térlátását, mozgáskoordinációs- és egyensúlyérzékét. Vannak egyszemélyes és két- vagy többszemélyes formái is. Bármelyik típusról legyen szó, a rugózó élmény garantálja a gondtalan szórakozást.