Faberland játszótér építés logó szlogennel

Milyen egy jó játszóház?

A tél beköszöntével egyre nagyobb szerep jut a beltéri játékra a kültéri játékokkal, játszóterekkel szemben. Jó hír azonban, hogy ilyenkor sem kell az otthoni négy fal közé korlátozódni, hiszen a játszóházak, kalandparkok igazán tartalmas és hasznos időtöltést biztosítanak a gyerekek számára egy hideg téli napon, de akár egy esős nyári napon is felejthetetlen programot biztosít!

Ma már rengeteg típusú és stílusú játszóházzal találkozhatunk, de van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni egy beltéri játszóház kialakítása előtt. Ha ezeket betartja valaki, biztos lehet abban, hogy egy családok és gyerekek számára vonzó helyet fog tudni létrehozni.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy játszóház kialakítása során?

Milyen egy jó játszóház?

Első a biztonság

Ez valószínűleg senkit nem fog meglepni, de az egyik legfontosabb szempont egy játszóháznál, hogy biztonságos legyen. Erről szigorú előírások gondoskodnak, így mindenki biztonságban tudhatja a gyermekét a játszóházi eszközök használata során. A szaladgáló gyerekek miatt persze előfordulhatnak kisebb összeütközések, balesetek, de ez nem a játszóház biztonságosságát vonja kétségbe, hiszen ilyenek mindenhol előfordulhatnak.

Legyen higiénikus

A biztonság mellett a tisztaság és a higiénia sem elhanyagolható szempont. A mostani időszakban a higiénia még jobban felértékelődött, mint korábban. Éppen ezért fontos, hogy a játékok, szőnyegek és a játszóház különböző helyiségei rendszeresen fertőtlenítve legyenek.

Lehet egy játszóház nagy és rengeteg féle eszközzel felszerelt, ha a játékok koszosak, hiányosak vagy leamortizáltak, a látogatók valószínűleg nem szívesen fognak visszatérni egy-egy ilyen élmény után.

Alkalmas legyen a kisebbek és a nagyobbak számára is a játékra

Másra van szüksége egy totyogó gyermeknek, mint egy kisiskolásnak. Minden játszóház más és más, ezért előfordulhat, hogy valamelyik családiasabb hangulatban, kisebb területen csak a fiatalabb korosztályra koncentrál, míg van a másik véglet, amikor a nagyobbak számára létrehozott kalandparkok vannak csak a fókuszban.

A nagyobb játszóházakban ezt rendszerint úgy oldják meg, hogy a játszóház területén helyet kap egy kisebbek számára kialakított sarok a nagyobbaknak tervezett kalandparkos hangulatú játékok mellett. Ez a felállás a többgyermekes anyukáknak is előnyös, hiszen így a kicsiktől a nagyokig, minden korosztályú gyermek találhat számára megfelelő játéktevékenységet. A beltéri játszóházak jelentős része igyekszik erre odafigyelni, de a látogatás előtt érdemes tájékozódni, hogy a kiszemelt játszóház milyen életkorú gyerekekre fókuszál.

Változatos eszközöket kínáljon

A népszerű játszóházak általában változatos játszóeszközökkel vannak felszerelve. Éppen ezért remek lehetőséget biztosítanak a gyerekek számára, hogy a megszokott otthoni környezettől eltérő játékokat kipróbálhassanak. Miközben a kicsik a játszósarokban felfedezik az új és izgalmas játékokat, addig a nagyok levezethetik mozgásigényüket a kalandpark részlegen, ahol sor kerülhet a nagymozgások fejlesztésére.

Milyen egy jó játszóház?

Itt a mászótoronytól kezdve, az ugrálóváron, a csúszdán és a labda tengeren át az alagutakig rengeteg eszközzel találkozhatnak, amelyek mind-mind más ingereket adnak a gyerekeknek, ezáltal más területen fejlesztik őt. Az úgynevezett klasszikus játszóházi berendezések mellett pozitívum, ha van valami különleges az adott játszóházban, amely kiemeli őt a többi közül. Ilyen lehet például egy egyedi tematika, gokart vagy esetleg külön tematikus helyiségek, amik lehetővé teszik a külön rendezvénye, például a születésnapi bulik tartását a gyerekek számára. Egy születésnapi csomag létrehozásával olyan felejthetetlen és vidám élményekhez járulhat hozzá egy játszóház, ami miatt bármikor szívesen visszatérnek a későbbiekben is a gyerekek.

Családbarát eszközök

Bár ez nem kötelező, de egészen biztosan hozzátesz egy játszóház értékéhez. A családbarát eszközök esetén a játszóházi berendezés alkalmas arra is, hogy felnőttek használják. Ez azért előnyös, mert így az egész család együtt tud játszani. A szülő így nem csak egy passzív megfigyelő lesz, hanem aktív részese lehet a játéknak.

Az eszközök mellett a családbarát jelleghez hozzájárulhat még egy baba-mama szoba is, ahol a kisbabákat meg lehet etetni, tisztába lehet tenni.

Milyen egy jó játszóház?

Hogyha beltéri játszóház vagy kalandpark kialakításán gondolkodik, ajánljuk figyelmébe a honlapunkon megtalálható látványterveket. Ha nem talál elképzeléséhez illő tervet, vegye fel velünk a kapcsolatot, ahol portfóliónkból sok egyéb megjelenésű és méretű játszóház közül választhat. Hogyha viszont teljesen egyedi megoldáson gondolkodik, ossza meg velünk elképzeléseit, hogy segíthessünk megvalósítani és kialakítani egy egyedülálló játszóházat, kalandparkot!