Faberland játszótér építés logó szlogennel

A legnépszerűbb játszótéri eszközök

A mai modern játszóterek kinézetüket, témájukat, s eszközeiket tekintve rendkívül változatosak. Azonban vannak olyan játszótéri eszközök, amelyek szinte kivétel nélkül megtalálhatóak a játszótereken. Nem véletlen, hogy ezek a játszótéri kiegészítők ennyire elterjedtek, ugyanis a gyerekek szórakozásán kívül rengeteg területen támogatják a fejlődésüket. A továbbiakban bemutatjuk, hogy ezeknek a működésükben rendkívül egyszerű játszóeszközöknek milyen jótékony hatásai vannak.

gyerek és játszótéri eszközök

A hinta

A hinta nem véletlenül a játszóterek egyik legnépszerűbb játéka. Az előre-hátra ringatózás ugyanis nem idegenek a gyerekek számára.  Már születésük előtt, az anyaméhben megtapasztalják ezt a ringató testérzést, amely újszülött korukban is nyugtatóan hat rájuk.  Ezért a legtöbb gyermek hamar megkedveli ezt a tevékenységet, amikor találkozik vele a játszótéren vagy otthon a kertben. Maga a hinta használata egyszerű, de hatása annál komplexebb. Nem véletlenül jelenik meg a hinta annyi terápiában. A pozitív lelki hatásokon kívül támogatja az idegrendszer érését, valamint elősegíti a koordináció és az egyensúlyérzék optimális fejlettségét is. A hintázás stimulálja a figyelemért felelős agykérget, továbbá erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, mely jótékony hatással van a későbbi írás – és olvasástanulásra. A játszótéri hinták közül a legnépszerűbbnek az örök klasszikus laphinta és a fészekhinta számít, amin egyszerre több gyermek is hintázhat egyszerre,

A hinta az a játszótéri eszköz, ami még sok háztartásban is valamilyen formában előfordul. S a hinta az a szabadtéri játék, aminek a múltja a legrégebbre tekint vissza: régen a gyerekek szinte egyetlen kerti játéka egy fára kötött kötél és egy deszka volt.

Homokozó kislány

Homokozó

A homokozóban űzhető játékoknak csak a képzelet szab határt. Egyszerű volta ellenére ez a legkreatívabb játszótéri játék. A gyerekek itt bátran kísérletezhetnek: építhetnek, alkothatnak. Legyen szó várról vagy fagyi gombócok készítéséről, szabadjára engedhetik fantáziájukat, miközben a fejlődés nem marad el. A homokkal való manipulálás ugyanis ügyesíti a kéz- és karizmokat, fejleszti a finommotorikát, amely elengedhetetlen a későbbi írás tanuláshoz. Az elkészült alkotásokat követően nem áll meg a játék: ekkor kezdődhet a szerepjáték, ami a gyermek szociális tevékenységeire és képzelőerejére egyaránt pozitívan hat. A gyermek ekkor elsajátíthat társadalmi szabályokat és normákat, begyakorolhat különböző viselkedési mintákat, miközben olyan szerepekkel ismerkedik meg, amikkel a való életben is találkozni fog.

Mászóka

A mászókák valamilyen formában szinte minden játszótéren előfordulnak. Legtöbbször nem önmagukban állnak: toronycsúszdákra, játszóvárakra általában a különböző mászókákon keresztül lehet feljutni. A legtöbb játszótéren többféle szintű és típusú mászóka található, így a gyermek kiválaszthatja a számára optimális kihívást biztosító eszközt.  A kisebb gyerekek gyakorolhatnak a mászórámpán, a nagyobbak pedig a mászófallal is megpróbálkozhatnak, amely már komolyabb logikai tervezést igényel. A mászóka használata javítja a szem-kéz és a szem-láb koordinációt, az egyensúlyérzéket és erősíti a gyermek izomzatát.

mászóka

Csúszda

A csúszda egy klasszikus játszótéri eszköz, melynek rengeteg típusa létezik. Méretében és kialakításában is a gyermekek igényeihez igazodik, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Lehet egyenes, spirál, nyitott vagy zárt, de az élmény mindegyiknél garantált. A pozitív hatás ennél a játszótéri játéknál sem marad el, a csúszdázás ugyanis támogatja az agy érési folyamatait. A csúszdán való lecsúszás segíti a térérzékelés, a fent és lent, illetve a mélység észlelésének optimális fejlettségét, valamint fejleszti a téri tájékozódást is.

Mérleghinták, rugós játékok

A játszótéri rugós játékok, mérleghinták, hasonló hatással bírnak a gyerekekre, mint a hinták.  Játék közben a billenési pont érzékelése ugyanis javítja az egyensúlyt és a koncentrációt. Fejleszti a gyermek térlátását, mozgáskoordinációs- és egyensúlyérzékét. Vannak egyszemélyes és két- vagy többszemélyes formái is. Bármelyik típus van jelen a játszótéren, a rugózó élmény mindegyiknél garantálja a gondtalan szórakozást.

A mérleghintához vagy a többszemélyes rugós játékhoz elengedhetetlen az együttműködés a résztvevők között. A mérleghinta teret ad a gyermeknek az ismerkedésre, barátkozásra, közösségi élmény megtapasztalására, hiszen a játékhoz szükség van egy játszótársra.

Nem is gondolnánk mennyire fontos, hogy levigyük a gyermekünket a játszótérre, ahol barátokat és maradandó élményeket szerez, miközben észrevétlenül fejlődik. Ahelyett, hogy mesét nézne vagy a telefont nyomkodná, inkább menjetek ki a játszótérre, ahol szabadon mászhat, kúszhat, hintázhat, függeszkedhet, rohangálhat, és olyan tapasztalatokra tehet szert, amik támogatják fejlődését!