Faberland játszótér építés logó szlogennel

A kutyafuttatók története 

A zöld területeteknek, parkoknak nagy jelentősége van a városi életben. Legyen szó kutyafuttatóról, köztéri játszótérről vagy éppen fitnesz parkról, nagyszerű lehetőséget biztosítanak a nagyobb településeken az ott élők számára a kültéri, friss levegőn való időtöltésre. A kutyaparkok ezen felül közös minőségi időt biztosítanak a kutyák és gazdáik számára, miközben a szocializálódhatnak, mozoghatnak és levezethetik a felgyülemlett energiájukat. Azonban elmondható, hogy ezek a parkok viszonylag új létesítménynek számítanak a városok, települések életében.

Hogy mi vezetett a kialakulásukhoz, mi a szerepük és mióta léteznek? A továbbiakban mindezekre részletesen ki fogunk térni.

A kutyafuttatók íratlan szabályai

A kutyafuttatók kialakulásának háttere

Az ipari forradalom és az urbanizáció hatására a városban élők számának aránya igen nagy százalékban nőtt. Ahogy pedig az emberek életmódja sok változáson esett át, miközben alkalmazkodott a városi léthez, úgy az állattartás is sokat változott, s nőtt a nagyvárosi kutyák száma is. Egyre többen kezdtek el lakásban is kutyát tartani, mely a korábban megszokotthoz képest egy eltérő életmódot jelentett a házikedvencek számára. A kutyáknak azonban a megváltozott körülmények ellenére továbbra is szükségük volt a mozgásra, s mivel a városi életben ezt nehezebb és körülményesebb volt sok esetben biztosítani, ezért felmerült az igény külön kutyaparkok létrehozására, ahol a kutyáknak szabadon, póráz nélkül van lehetőségük a mozgásra. 

Az első kutyafuttató park, mely az Ohlone Kutyapark névre hallgatott, 1979-ben alakult Kaliforniában és a létrehozása Doris Richards és Martha Scott Benedict nevéhez fűződik. 

Az azóta eltelt négy évtizedben az ilyen típusú parkok világszerte is elterjedtek, mára már hazánkban is szép számmal találhatunk ilyen kutyafuttatókat. 

S így a nagyobb településeken élő gazdiknak már nem kell messzire menni, van lehetőségük a lakóhelyükhöz közel eső kutyapark látogatására, különösen Budapesten. 

kutyafuttatok

A kutyaparkok látogatásának néhány fontos alepelve

Ahhoz, hogy a kutyafuttatók betöltsék a szerepüket és egy mindenki számára élvezhető időtöltést biztosítsanak, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani a zavartalan működés és használat érdekében. Bár a szabályok kutyaparkonként eltérhetnek, vannak olyan általános alapelvek, amiket minden kutyafuttatóban érdemes betartani.

Az első és a legfontosabb szabály, hogy a gazdák a felelősek minden esetben az állataikért, beleértve a megfelelő viselkedést a többi gazdával vagy éppen kutyával szemben, illetve a terület tisztaságának fenntartását tartását.

Mivel ez nem egy napközi, ezért kiemelten fontos, hogy ne hagyja senki felügyelet nélkül a kutyáját, sőt érdemes folyamatosan figyelemmel követni a viselkedését, így meg lehet fékezni az esetleges konfliktusokat és el lehet kerülni a kellemetlen helyzeteket.

Szükséges a megfelelő szocializáltság és viselkedés a kutyák részéről, így javasoljuk, hogy az agresszív vagy a többiekre veszélyes kutyát ne vigye el senki kutyaparkba. Ezen felül fontos, hogy a kutya egészséges legyen és rendelkezzen az összes szükséges oltással.

A belépésnél fontos odafigyelni a kapu biztosítására, hogy az mindig be legyen zárva. Ezzel minimalizálható a bent tartózkodó kutyák kiszökésének kockázata. Belépést követően a kutyafuttató szabályai érvényesek, ezért érdemes tisztában lenni a helyi szabályokkal, melyről sok esetben a bejáratnál található információs táblák adnak tájékoztatást.

Ha szeretne többet megtudni a kutyaparkok használatának szabályairól, alapelveiről, olvassa el korábbi bejegyzésünket, ahol részletesen kifejtettük a legfontosabb alapelveket.  

kutyafuttato 9 sajet

A kutyafuttatók szerepe

A fenti néhány szabály betartásával a kutyafuttató betöltheti a rendeltetését és egy olyan terepet biztosíthat a kutyáknak, ahol szabadon, biztonságosan, póráz nélkül mozoghatnak, valamint szocializálódhatnak a többi kutyával, miközben kielégíthetik mozgásigényüket. Ezen felül az ott található változatos eszközökkel, mint amilyen a libikóka, szlalom vagy éppen a magas palló fejleszthetik ügyességüket, mozgáskoordinációjukat, erőnlétüket.

A FABERLAND KFT. évek óta foglalkozik kutyafuttató eszközök tervezésével, gyártásával, valamint kutyaparkok kialakításával. Az általunk gyártott eszközök magas minőséget képviselnek a piacon, s így rendkívül tartósak lesznek nagy igénybevétel mellett is. 

A kutyaparkokat és a telepített eszközöket minden esetben az adott környezetnek megfelelően alakítjuk ki, alkalmazkodva ezzel a helyi igényekhez. Ha kutyafuttató kialakítása előtt áll, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk egy olyan kutya játszótér kialakításában, ahol a kutyák önfeledten játszhatnak, rohangálhatnak, szocializálódhatnak és ügyesedhetnek.