Faberland játszótér építés logó szlogennel

A kutyafuttatók 5 íratlan szabálya

A kutyafuttatók nagyon népszerűek a kutyások körében és egyre több helyen találhatunk különböző méretű és kialakítású kutyajátszótereket. Ez pedig nem véletlen, hiszen ezek a helyek néhány alapszabály betartása mellett lehetőséget biztosítanak a kutyák és a gazdák szocializációjára és a biztonságos, póráz nélküli testmozgásra.

kutyafuttato8 scaled
Egyre több helyen találhatunk különböző méretű és kialakítású kutyajátszótereket, amelyek lehetőséget biztosítanak a kutyák biztonságos, póráz nélküli testmozgásához.

Ahhoz azonban, hogy kiélvezhessük a kutyaparkok és a kutyafuttató eszközök előnyeit és ne tapasztaljuk meg a lehetséges hátrányokat, fontos a gazdiknak és kutyusaiknak betartania néhány fontos szabályt a kutyaparkok használata során. Bár minden kutyafuttatónak megvan a saját szabályrendszere, ami a bejárathoz kifüggesztve található meg, vannak olyan íratlan alapszabályok, amelyek minden esetben érvényesek.

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány ilyen szabályt, amit minden esetben szem előtt kell tartani, amikor kutyafuttatóba megyünk:

1. A kutya mindenképpen egészségesen érkezzen

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a kutyafuttatót csakis egészséges kutyák használhatják!

Ha a kutya beteg vagy parazitákkal, férgekkel, bolhákkal, kullancsokkal rendelkezik, nem szabad a kutyafuttatóba vinni, hiszen könnyen megfertőzheti a többi kutyát. Ugyanakkor mivel a betegségek a közös vízívó helyekkel, a kutyafuttató eszközökkel, talajjal érintkezve stb. is átadódhatnak, ezért abban az esetben is csak egészségesen szabad igénybe venni a parkot, amikor éppen nem használja más kutya!

Az egészség témaköréhez kapcsolódva fontos odafigyelni arra is, hogy a kutyaparkot használó kutyák minden esetben érvényes oltásokkal rendelkezzenek. A 4 hónapnál fiatalabb, az összes szükséges oltással nem rendelkező kutyát nem szabad a futtatóba vinni. Akkor se vidd le a kutyafuttatóba kedvencedet, ha már idős és emiatt nem elég erős az immunrendszere vagy éppen tüzel.

A mai járványügyi helyzetben kiemelendő, hogy az is rendkívül fontos, ha a kutyák gazdái is csak akkor menjenek kis kedvencükkel kutyafuttatóhoz, amennyiben ők maguk is egészségesek!

kutyafuttato4 1 scaled
A kutyafuttatót csak egészséges kutyák használhatják!

2. Megfelelő kommunikáció

Elengedhetetlen, hogy a kutyafuttatóban lévő gazdák kommunikáljanak egymással, megelőzve az esetleges félreértéseket, konfliktusokat mind egymás, mind a kutyák között. Fontos tisztában lenni a többi kutyus természetével, nemével és azzal, hogy ki mennyire barátságos. Valamint tiszteletben kell tartani mások privát szféráját és meghagyni a megfelelő teret, ha valaki inkább egyedül szeretne lenni és nem szeretne barátkozni a többi kutyával.

3. Takaríts fel kutyád után, figyelj a rendeltetésszerű használatra

Fontos, hogy mindenki vegye fel az ürüléket a kutyája után, mely nem csak az illem miatt fontos, de egészségügyi okai is vannak. A kutya ürülékével érintkezve ugyanis könnyen elterjednek a különböző betegségek, paraziták, férgek.  Ezért fontos, hogy minden gazda vigyen magával hulladékzsák-adagolót és pótzsákot, hogy fel tudjon mindig takarítani a kutyája után. A takarítás mellett fontos, hogy vigyázzunk a kutyafuttató eszközökre! Bár a ma telepített kutyafuttatók nagy része magas műszaki tartalommal bír és úgy van kialakítva, hogy ellenálljon a használatból fakadó sérüléseknek, fontos hogy a gazdik odafigyeljenek arra, hogy a kutyusaik az eszközöket rendeltetésszerűen és a szabályzatnak megfelelően használják.

A kutyafuttatók íratlan szabályaiyai
A kutyafuttatóban töltött időnek gazdiként az egyik legfontosabb célja, hogy a kutyáddal foglalkozz és rá figyelj.

4. Tartsd szemmel folyamatosan kedvencedet

A kutyafuttatóban töltött időnek gazdiként az egyik legfontosabb célja, hogy a kutyáddal foglalkozz és rá figyelj, ezért ne a telefonodba mélyedve töltsd el ezt az időt! Ha beszélgetésbe elegyedsz a többi gazdival, akkor is csak annyira mélyülj el benne, hogy folyamatosan szemmel tudd tartani a kutyafuttatóban szaladgáló, szocializálódó kutyusodat. Ha szükséges védd meg a kutyusodat a kutyafuttató szabályaihoz igazodva vagy ha a kutyád nem megfelelően viselkedik, szólj rá időben!

5. Figyelj a kutyafuttatóba való belépésre

Fontos, hogy előbb te lépj be a kapun és a kutyusod csak utánad. Illetve figyelj arra, hogy a kapu nyitásakor más kutyák ne tudjanak melletted kisurranni. Ha pedig már bent vagy a kutyafuttatóban, de éppen valaki megérkezik, akkor addig semmiképpen ne ereszd rá a kutyádat, amíg a gazdája nem engedte el őt.

A kutyafuttatók íratlan szabályai
Célunk, hogy az általunk gyártott és telepített kutyafuttatókba érkező ebek szabadon játszhassanak, futhassanak, barátkozhassanak, mert ez az ő játszóterük. 

A FABERLAND Kft. tevékenységi körei közé tartozik a kutyafuttatók tervezése, gyártása, kivitelezése. Célunk olyan prémium minőségű kutyafuttatók építése a tervezéstől a teljes körű kivitelezésig, melyek rendkívül tartósak, nagyon magas műszaki tartalommal bírnak és esztétikus megjelenésűek.

Cégünk magyar gyártóként a kutyafuttatókat és annak eszközeit (legyen az pl. libikóka, cső, magas palló) mindig a helyi igényekhez és környezethez alkalmazkodva tervezi meg és alakítja ki. Célunk, hogy általunk gyártott és telepített kutyafuttatókba érkező ebek szabadon játszhassanak, futhassanak, barátkozhassanak, mert ez az ő játszóterük. 

A fent bemutatott szabályok alkalmazásával a kutyafuttató egy olyan színtér lesz, ahol a kutyák ügyessége is fejlődhet és kielégülhet a szociális- és mozgásigényük is. És mindezt póráz nélkül, szabadon, biztonságosan!

kutyafuttato 9 sajet
A képen a FABERLAND Kft. által gyártott és telepített kutyafuttatók egyike látható.