Faberland játszótér építés logó szlogennel

Street workout, tornapálya vagy kondipark?

Az utóbbi években a kültéri fitnesz parkok mellett egyre inkább szaporodnak az ún. ’streetworkout’ parkok. A trendi, angol eredetű kifejezés szó szerinti fordítása „utcai edzést” takar, ami már közelebb hoz a megoldáshoz, mit is lehet művelni egy ilyen street workout parkban: testedzést a szabadban. A köznyelvben azonban létezik még két gyakori megnevezés ugyanezekre a parkokra. Egyesek tornapályaként emlegetik ezen létesítményeket, mely talán pontosabb megnevezés, legalábbis a magyar kultúrában, ahol 1-1 pályaelem az iskolai tornaórákról – a szertornázóknak edzésről – lehet ismerős. Mások pedig egyszerűen kondiparknak hívják őket, amely szintén helytálló megnevezés, hiszen ezek a parkok a kondíciónk karban tartását szolgálják.

street workout park
Magyar Honvédség – Székesfehérvár

Saját testsúly

street workout tornapalya kondipark 2

Mindhárom megnevezés azonban ugyanazt a mozgásformát takarja: mikor saját testsúlyunkkal végzünk tornagyakorlatokat, az ilyen parkokban telepített eszközök segítségével. Egy jól összeállított pálya segítségével valamennyi izmunkat jól átmozgathatjuk, sőt, ezek az eszközök kifejezetten alkalmasak az erőfejlesztésre. A gyakorlatok ismétlésszáma és a sorozatok közötti pihenőidő változtatásával a terhelés mértéke növelhető, így biztosítva, hogy az edzettebb sportolók is fejlődést érjenek el.

fitness band scaled

Egy teljesen kezdő felhasználó számára eleinte talán túl nehéznek tűnhetnek a street workout gyakorlatok (pl. húzódzkodás, tolódzkodás stb.), ám egy gumiszalag bevonásával könnyen áthidalható ez az időszak. Ilyen rásegítéssel bárki meg tud olyan módon erősödni, hogy később saját erejéből aknázza ki a tornapálya kínálta lehetőségeket.

A street workout története

A street workout térhódítása természetesen Amerikából indult, ott egyéb kifejezéseket is használnak még a műfajra, úgy mint ’ghetto workout’, ’freestyle calisthenics’, ’street fitness’ vagy ’bodyweight training’. A legutóbbi szókapcsolat  – saját testsúlyos edzés – magában foglalja a sport lényegét: csöveken és rudakon kívül csupán a saját testünkre van szükségünk, ha ezt a mozgásformát szeretnénk űzni. Magyarországon a sport fejlődése az ország első nagy street workout közösségének a „HunBars”-nak köszönhető, akik a 2008-as évektől kezdve sokat tettek a sport hazai népszerűsítéséért, így egymás után alakultak meg a street workout közösségek ill. csapatok is.

street workout tornapalya kondipark 3
Magyar Honvédség – Székesfehérvár

Bemelegítés fontossága

A kondiparkok jól variálhatók a kültéri fitnesz parkokban található gépekkel is. Míg az ott található „dinamikus gépek” mozgó alkatrészekkel rendelkeznek, általában kis ellenállással, így inkább a bemelegítésben játszhatnak szerepet a tornapályákon edzeni kívánók számára, hiszen ezeken a pályákon inkább statikus eszközök találhatók, ahol egyrészt fontos az alapos bemelegítés valamint jól jön némi meglévő erőnlét, hogy elbírjuk saját testsúlyunkat.

Tornapálya térkép

Bár már street workout táborokat és versenyeket is szerveznek országszerte, talán érdemes az első lépésekkel kezdeni, és ellátogatni a lakóhelyünkhöz legközelebb található tornapályához, hogy testközelből tapasztaljuk meg ezt a mozgásformát. A  budapestiek számára az alábbi kondipark térkép mindenképpen nagy segítség lehet: LINK