Faberland játszótér építés logó szlogennel

Kültéri fitneszpark 4 előnye

kulteri fitnesz park

Az elmúlt években egy pozitív trend kezd kibontakozni országszerte, hiszen egyre több városban, sőt kisebb községekben, falvakban is telepítenek kültéri fitnesz eszközöket, egész fitnesz parkokat. Egy jól összeállított kültéri fitneszpark számtalan előnyt és lehetőséget rejt magában, vegyük sorra a legjelentősebbeket.

1. Szabadtér

kültéri-fitnesz-park

Nem csak a Covid-19 kapcsán előnyös most a szabadtéren tartózkodni, sportolni, de jóval komfortosabb is, mint egy izzadó emberektől zsúfolt, szűk edzőteremben mozogni. Különösen az irodában, zárt épületekben dolgozók számára felüdülés, ha munka előtt vagy után lehetőségük van a szabadban lenni, kültéren sportolni. Itt ráadásul a nyitvatartás sem korlátozza az embert, a kültéri fitneszparkok 0-24 órában állnak a mozogni vágyók rendelkezésére.

2. Korosztályokon átívelő

A kültéri fitnesz eszközök széles választéka lehetővé teszi, hogy szinte minden korosztály megtalálja a magának megfelelőt.

Az átmozgató fitneszeszközök a nyugdíjasok és kisgyermekek számára is megfelelők, hiszen ezek ellenállás nélkül, az ízületek óvatos átmozgatásával segítik az idős korosztály vagy éppen az egészen kicsik mozgástartományának növelését, illetve az ellenállás nélküli kardiogépek (sífutó, kerékpár stb.) intenzitástól függő terheléssel indítják be a vérkeringést.

Az ellenállással működő fitnesz eszközöket már az edzettebbek: tinédzserek és felnőttek is bátran használhatják, hiszen vannak olyan gépek, ahol az ellenállás intenzitását maga a sportoló állíthatja, állóképességének megfelelően.

A saját testsúllyal dolgozó kültéri fitnesz eszközök pedig a gyakorlott, jó erőnlétben lévő sportolók számára is igazi edzést nyújtanak, hiszen itt az ellenállást a felhasználó testsúlya adja.

3. Teljes test átmozgatása

Egy megfelelően összeállított kültéri fitneszpark alkalmas arra, hogy a teljes testünket átmozgassuk vele. Egy funkciós gép esetén már akár 6-8 eszköz használatával is az összes  izmunkat megdolgoztathatjuk, kombinált gépek esetén – melyek 2 vagy akár 4 funkcióval is rendelkezhetnek – ez a szám csökkenthető. Az edzés eleji bemelegítésről és a végén az alapos nyújtásról se feledkezzünk meg!

4. Családi program

kültéri fitnesz

Jó esetben a városvezetés koncepcionálisan közelíti meg a kültéri fitneszparkok létesítését, így ezeket gyakran parkok, játszóterek, tornapályák közvetlen közelében telepítik, mely lehetővé teszi, hogy komplett családi program lehessen egy ilyen szabadtéri mozgás. Miközben a gyerekek a játszótéren hintáznak, csúszdáznak, addig apa és a srácok a tornapályán edzhetnek, míg anya és a nagyszülők a kültéri fitnesz eszközökkel lendíthetik formába magukat.

’Ép testben, ép lélek!’ – tartja a régi közmondás. Érdemes a rendszeres mozgást beépíteni a mindennapjainkba, hogy sokáig élhessünk teljes életet, szeretteink körében.