Faberland játszótér építés logó szlogennel

Prémium fém játszótér, de annál sokkal több

Bemutatjuk egyik legújabb egyedi tervezésű játszóterünket, a HAJÓT


Több egyedi tervezésű játszóteret adhatott már át cégünk az évek során, és most is vannak folyamatban lévő projektjeink. Jelen írásunkban 2022. szeptemberében a gyereksereg rendelkezésére bocsátott fejlesztésünket, a HAJÓT mutatjuk be egy interjún keresztül. A HAJÓ a FABERLAND Kft. által tervezett és gyártott, prémium magyar játszótéri termék, mely Hódmezővásárhelyen található. Ez az egyik legújabb egyedi tervezésű játszóvárunk egy igazán impozáns – mondhatni, hogy már művészi alkotás – kezdve a tervezési, ötletelési fázistól egészen a gyakorlati kivitelezésig.

Megkérdeztük terméktervező munkatársunkat a HAJÓ létrejötte kapcsán, így az alábbi interjú személyesen nyújt betekintést az említett játszótéri eszköz tervezési folyamatába.


Hodmezovasarhely hajo2 1
Hajó prémium magyar játszótéri termék, mely Hódmezővásárhelyen található


Mikor kezdődött a Hajó nevű játszótéri projekt és mikor volt az átadás?

A nevezett játszótér projekt 2022 februárban kezdődött, egy pályázatra kellett elkészíteni a hajó látványtervét. A megrendelőnek specifikus igényei voltak, egy meglévő játszótéri – szintén hajó – elemet akart lecserélni. Az elkészült látványtervvel megnyertük a pályázatot és nyáron indítottuk a gyártást, júniusban. A hivatalos átadást augusztus 20-ára időzítették, de a nagy esőzés elmosta, emiatt szeptemberre csúszott.

FLFJ818 Hajo jatszovar faberland n 2
HAJÓ fém játszótéri eszközünk


Mi volt a fém játszótér alapkoncepciója?

Egy komplex játszótéri eszközt kértek egy 18 x 14 méteres területre, sok-sok (20+) funkcióval.
Ezek között volt 3 féle csúszda, csörlős vödör, forgatható ágyú, 3D amőba játék, csőalagút, homokozóasztal, mászófal, mászókötél, kosárpalánk, függeszkedő és sok más. Ezeket a funkciókat kellett egy terméken belül elhelyezni és hajó formába önteni.

Mi volt a legnagyobb kihívás? Volt-e valami váratlan fordulat a játszótéri eszköz tervezése során?

Itt beszélnék is az elején a legnagyobb kihívásról, mivel egy izgalmas tervezési problémával kapásból az elején szembesültünk. Ahogyan elkezdtük megkomponálni a témában lévő játszótéri eszközt, a hajót és sorba raktuk egymás után a kért funkciókat, egyszer csak kifutottunk a rendelkezésre álló területből és rá kellett jönnünk, hogy sajnos korántsem olyan nagy 18 x 14 méter, mivel nem minden játszótéri elem fér meg egymás mellett a szabvány szerint. Tehát nagyon gondosan végig kellett gondolni a funkcióösszeférhetőség szempontjából a hajót a részegységek biztonsági zónáira fókuszálva.

Így nagyjából funkció „tetriszezéssel” és tili-tolizással töltöttük az első pár napot, hogy beleférjünk az említett területbe. Viszont, ha megnézzük az alábbi képet, nem gondolnánk, hogy ebben a kompakt koncepcióban mekkora logikai kihívás volt.

hajo fem jatszoter
Gondosan meg kellett komponálni, hogy minden játszótéri eszköz elférjen a HAJÓ-ban
Mennyi ideig tartott a játszótér tervezési folyamata?

Itt is érvényesült az az életbölcsesség, miszerint „Egy feladat elvégzéséhez pontosan annyi idő szükséges, amennyi rendelkezésre áll.”

Komolyra fordítva a szót: rövid határidővel dolgoztunk. Nagyjából 2 hetet vett igénybe az első koncepcióterv megszületése, majd rövid szünet után, áttértünk a játszótér gyártásra, tervezésre, ez további 2 hónap volt.

Hány ember dolgozott aktívan a HAJÓ prémium játszótér tervezési folyamatában?

Az elején valójában egyedül dolgoztam rajta, a kezdeti koncepció megszületéséig a cégvezetéssel konzultálva, majd később hárman fordultunk rá a HAJÓ fém játszótéri eszköz gyártásra. Nagyjából három embernek kellett két hónapig dolgoznia vele.

Itt az az érdekes, hogy az egész munkafolyamatnak kb. 8-10%-a volt a fém játszótér kezdeti koncepciójának kigondolása, a maradék időt a kiviteli tervek elkészítésével és formai finomhangolással, egységesítéssel töltöttük, és mégis viszonylag kevés különbség mutatkozik a kezdeti és végállapot között.
Mutatom:

hajo2
HAJÓ játszótér kezdeti koncepciója

hajo 3 1
HAJÓ játszótér végleges koncepciója


Hogyan történik egy ilyen összetett játszótéri eszköz tervezése a gyakorlatban?

A játszótéri eszköz megrendelői igényeinek felmérése után, először papírt-ceruzát ragadunk, inspirálódunk, majd gyors modelleket készítünk, hogy lássuk 3D-ben az elképzeléseinket. A modularitásra törekszünk, már a kezdeti koncepció során is, hogy a későbbiekben akár szabadon felhasználhassuk a már meglévő szerkezeti elemeket akár más játékokban, játszóterekben is vagy új kombinációkat hozhassunk létre. 

A kezdeti koncepció tisztázása után készülnek a játszótér szerkezeti tervei, majd a jóváhagyott terveket alakítjuk gyártásra. Jóváhagyás szükséges többek között megrendelői oldalról, a szabványügyi szervezetek oldaláról, illetve a kivitelező részéről is, így a tervezés során már kezdetben folyamatos konzultációt folytatunk az említett szereplőkkel.

Milyen dolgokra fontos figyelni?

A prémium játszótéri termékeket a megbízó igényei szerint, a szabványban foglaltaknak megfelelően, kivitelezésre optimalizálva szükséges megtervezni. Ennek a három halmaznak sokszor elég szűk a keresztmetszete és még nem beszéltünk a gazdaságosság szempontjáról.
Folyamatos rendszerben gondolkodást igényel minden új koncepció megalkotása, minden szinten ellenőriznünk kell, hogy megfelelünk-e a különböző feltételeknek.


Hajo Hodmezovasarhely premium jatszoter
Hajó fém játszótér gyerekek által birtokba lett véve – a képet Hódmezővásárhely Megye Jogú Város Önkormányzata hozzájárulásával használjuk


Melyik a kedvenc részed a HAJÓ játszótéri projektben?

A tematizálás. Ez igazi felüdülés egy projektben. A formák megkomponálása, a játékos minták kitalálása, mindig a kedvenc részem lesz. Szeretem látni, ahogyan a kezdetben papíron megjelenő figurák formálódnak és a későbbiekben milyen reakciót váltanak ki a felhasználókból.

hajo 4
Kezdeti, papíron megjelenő formák később a HAJÓ fém játszótéri eszközt díszítik majd


hajo5
A játékos formák a papírról a prémium játszótérre vándorolnak

Köszönjük tervező kollégánknak az exkluzív betekintést a komplex tervezési folyamatba. A HAJÓ játszóvár, visszacsatolva cikkünk címére – több, mint játszótér, hiszen ez egy rendkívül impozáns, művészi alkotás, mely reméljük, hogy sok gyermeknek és családnak okoz majd örömet és feledhetetlen játékélményt.

Oldalunkon pedig már kérhető ajánlat – számos játszótéri eszköz mellett – HAJÓ prémium fém játszóvár termékünkre is.