Faberland játszótér építés logó szlogennel

A köztéri trambulinok 5+1 előnye a gyerekek számára

A trambulin egy rendkívül népszerű játékeszköz a gyerekek között. Családi házak kertjeiben, köztéri parkokban, játszótereken, játszóházakban mind-mind előfordul és szinte sosem látjuk üresen! Szórakoztató volta mellett ez a közterületi játszóeszköz rendkívül hasznos a gyerekek számára: mozgásigényük kielégítése mellett számos előnyös élettani hatást is nyújt. Nem véletlenül találkozhatunk ennyi trambulinnal kertes ház udvarában az otthoni játszótér mellett vagy akár önállóan! És hogy konkrétan milyen előnyöket is rejt? 

A köztéri trambulinok 5+1 előnye a gyerekek számára


1. Stresszoldó hatással bír

A trambulinon való játék számos mentális és mozgási folyamatot igényel a gyerekek részéről. Az erre való összpontosítás, koncentráció segíthet a stressz szintjének csökkentésében, a lazításban. Mindemellett ugrálás közben endorfin szabadul fel a szervezetben, ami miatt a gyerekek a rendszeres trambulinozás hatására nyugodtabbak, boldogabbak lesznek. Ehhez a nyugtató hatáshoz az ugrálás ritmikussága is hozzájárul, amely szintén segíthet a szorongás oldásában.

2. Értékes terápiás eszköz

Bár a legtöbben egyfajta kikapcsolódásként tekintenek rá, a trambulin egy igen értékes terápiás eszköz, különösen autista és szenzoros integrációs zavarral küzdő gyerekek fejlesztése során a vesztibuláris és proprioceptív szenzoros rendszerekben fellépő hiányosságokban. A trambulin ugrófelületére történő folyamatos visszapattanás során a test megtanul olyan impulzusokat, érzékelési bemeneteket olvasni, értelmezni, amelyekre előtte nem volt képes.

3. Szabadtéri játékra ösztönöz

A mai digitális világban már önmagában előnynek számít, ha a gyerekek olyan játékkal találkoznak, amely valamilyen szabadtéri aktivitásra ösztönzi őket a képernyőn töltött idő helyett. A friss levegőn való napi szintű játék javítja a gyerekek teljesítőképességét, koncentrációját, valamint memóriáját. Ezen felül a szabadban töltött órák pozitív hatással bírnak a gyerekek lelki-szellemi állapotára. Mindemellett pedig a kreativitásra és a döntéshozatali mechanizmusra is jótékonyan hat. Nem elhanyagolható az sem, hogy a kültéri játék során a napfény megemeli a D-vitamin szintet is, melynek igen nagy szerepe van a gyerekek egészséges fejlődése, immunrendszere szempontjából. 

A köztéri trambulinok 5+1 előnye a gyermekek számára

4. Koordináció és motoros készségek 

A trambulin, akárcsak a többi játszótéri eszköz számos területen pozitívan hat a gyerekek fejlődésére nézve. A rendszeres trambulinon való ugrálás javítja a gyerekek mozgáskoordinációs készségét, egyensúlyérzékét, valamint növeli a fizikai állóképességet is. 

5. A trambulinon való ugrálás javítja az önbecsülést

Vannak olyan gyerekek, akik általában félnek az új dolgoktól, különösen a fizikai tevékenységektől, nincs elég önbizalmuk. A trambulinon való ugrálás során viszont nincsen jó vagy rossz mód, így a biztonságos használat mellett garantált a sikerélmény, amely hozzájárul ahhoz, hogy bátrabbak legyenek és az önbizalmuk is biztosan nőni fog!

+1. Átmozgatja az egész testet

Ha a testmozgás előnyeire gondolunk, valószínűleg mindenki fel tud sorolni néhányat. A rendszeres testmozgásnak már önmagában is megvan az előnye, melyeket már az előző pontokban is érintettünk. Az eddig elhangzottakon felül lehetővé teszi a gyermekek erős csontozatának kialakulását, erősíti az izmokat, csökkenti az egészségügyi problémák, illetve az elhízás kockázatát. Ezen felül erősíti az immunrendszert is, csökkenti az egészségügyi problémák kockázatát és hozzájárul a szív és a tüdő egészségéhez is.

A köztéri trambulinok 5+1 előnye a gyerekek számára

Amit a köztéri trambulinokról tudni érdemes

Egy trambulin nem megfelelő kialakítás esetén legalább annyi veszélyt rejtegethet, mint előnyt. Egy nem kifogástalan állapotú trambulinon ugyanis kifejezetten veszélyes lehet az ugrálás. Éppen ezért fontos, hogy ezek az eszközök megfeleljenek a biztonsági előírásoknak, valamint, hogy jó minőségű és rendszeresen ellenőrzött ugrófelülettel rendelkezzenek. 

A FABERLAND Kft. trambulinjai szabványos és ellenálló kialakításuk miatt biztosítják a 3-14 éves korosztály számára a biztonságos ugrálást, testmozgást és a szórakozást. 

A kínálatunkban 7 féle típus kap helyet. Ezek mindegyike svájci minőségű, földbe süllyeszthető és nagyszerű kiegészítője lehet a közterületi játszótereknek, köztéri parkoknak, de akár az óvodai-, és iskolai udvarban is megállják a helyüket. 

Méretben és alakban mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt: a kis kör alakú trambulintólkezdve 

a nagyméretű téglalap alakú változatig számos variációból lehet választani. 

Ezek a trambulinok fekete színű, strapabíró ugrófelülettel vannak ellátva, melynek anyaga szintetikus, ellenálló műanyag. 

Az eszközöket körülvevő keret egy tüzihorganyzott fém acéllemezből és ütéscsillapító gumilapokból kialakított szélvől áll, hogy a trambulinok maximálisan biztonságosak legyenek. Ez a keret választható fekete, piros, kék, zöld, illetve citromsárga színekből. Az ütéscsillapító szélen felül nincs szükség egyéb ütéscsillapító burkolatra a telepítés során. 

Hogyha közterületi park, játszótér vagy óvodai-, iskolai udvar kialakítása előtt áll, fontolja meg egy köztéri trambulin telepítését, mely minden bizonnyal emelni fogja a befektetés színvonalát!