Faberland játszótér építés logó szlogennel

A gördeszkázás története

A gördeszkázás nem csak egy izgalmas, kihívásokkal teli sport, de sokan életérzésként, kifejezési formaként, egyfajta stílusként tekintenek rá. Bár mára már széles körben elterjedtnek számít, azt bizonyára kevesen tudják, hogy mégis hogyan alakult ki ez a sport és honnan indult el.

A gördeszkázás története
A gördeszkázást sokan életérzésként, kifejezési formaként kezelik.

A gördeszkázás eredete

Ha egészen vissza akarunk menni a kezdetekhez, akkor a 17. századig kell visszatekintenünk, amikor létrejött egy igény arra, hogy a jégkorcsolyának legyen egy nyári, szárazföldi változata. Így született meg a görkocsolya, melynek első variációi igen primitívek és veszélyesek voltak. A gördeszka ennél jóval később, valamikor a 20. század első felében kezdett megjelenni.

Bár a gördeszkázás pontos feltalálási idejét nem ismerjük, de azt biztosan tudjuk, hogy maga az ötlet kaliforniai szörfösöktől ered. Kaliforniában a fiatalok körében rendkívül népszerű sportnak számított a szörfözés, akikben megfogalmazódott a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha ezt a mozgásformát aszfalton is tudnák űzni. Ekkoriban ez a kialakulóban lévő sport a járdaszörfözés névre hallgatott és a hullámlovaglásban használatos mozdulatokat próbálták átvenni.

cedric frixon G9Rfc1qccH4 unsplash scaled
A gördeszka valamikor a 20. század első felében kezdett el megjelenni, azok körében, akik a szörfözéshez hasonló mozgásformát szerették volna aszfalton is gyakorolni.

Az első gördeszkák

Azelőtt, hogy 1959-ben megjelentek az első kereskedelmi deszkák, a gördeszkának számos primitív, házi változata látott napvilágot.

Az első deszkák tulajdonképpen fa dobozok aljára rögzített görkorcsolya kerekekből álltak, melyek kifejezetten balesetveszélyesek voltak. Ezért ezt a kezdetleges formát rövid időn belül felváltotta a deszka, melyhez préselt lapokat kezdtek el használni hogy stabil és megbízható legyen.A legelső gördeszkákkal még viszonylag kevés trükköt lehetett végezni, hiszen ezek még nem voltak olyan kidolgozottak és megbízhatóak, mint mai társaik. Kicsik voltak, keskenyek és szinte csak kanyarodni lehetett velük.Az első profi gördeszkát Stevenson készítette el 1963-ban és az ő nevéhez köthető az első ismert gördeszkaverseny megszervezése is. Ekkoriban maga a deszka megjelenése, kialakítása is sokat fejlődött, változott. Megjelentek a piacon a különböző gördeszka gyártó cégek, melyek már a deszka kialakítása során nagy hangsúlyt fektettek a stabilitásra és a funkcionalitásra is.

Az első szabadtéri skatepark Floridában jelent meg 1976-ban, amit hamarosan több száz követett. Ebben az időszakban kezdték felfedezni ennek a sportágnak a függőleges lehetőségeit. Az 1980-as években pedig a deszkások elkezdtek saját rámpákat és félcsöveket építeni.

A gördeszkázás története
Mára már Magyarországon is egyre több helyen jelentek meg közterületi gördeszka parkok.

A gördeszkázás megjelenése itthon

Magyarországon az 1978-as év fontos fordulópontnak számított a gördeszkázás szempontjából.

A 70-es évek közepén a gördeszkákat poliuretán kerekekkel kezdték el gyártani és forgalmazni, melynek következtében az eszköz gyorsabb lett és jobb tapadóképességekkel rendelkezett. Ez az új irány robbanásszerűen elterjedt, így a 70-es évek második felében már itthon is megjelent.

Elsőkörben a síelés nyári kiegészítőjeként kezdték el értelmezni, de viszonylag hamar megjelent a gördeszkázás altenatív jellege is.

1978-ban a Városligetben megépítettek egy rámpához hasonlító építményt, mely összehozta az akkori gördeszkásokat. Ezt követően ezek az összejövetelek rendszeressé váltak és ahogy az idő telt, egyre több helyen jelentek meg közterületi gördeszka parkok, melyek mára már igen elterjedtté váltak.

Görpálya elemek

És ha már eljutottunk a görparkok megjelenéséig, következzen néhány népszerű gördeszkapálya elem, melyek között helyet kapnak egyszerűbb és kombináltabb darabok is.

A korlát bármely skate park alapeleme lehet, ugyanúgy ahogy a negyedív is, mely jól funkcionál kezdő és végpontként is. A rámpa megjelenésében a negyedívre hasonlít, azonban annál egy laposabb felületet biztosít, így az eszköz jól felhasználható a lendületvételre. A félcső tulajdonképpen két indítóelem összekapcsolódásaként értelmezhető, mely nagyon praktikus, hiszen lehetővé teszi a folyamatos lendületvételt. A csúszódoboz az eddig bemutatott eszközöktől eltérő megjelenéssel rendelkezik. Egyfajta padkaként funkcionál, mely segíti a trükkök kivitelezését.

A lépcsős piramis az előzőeknél változatosabb és összetettebb elem, ugyanis rámpa, lépcsős elemek és padka jellegű részek is megtalálhatóak benne. Ehhez hasonló a piramis, melynek oldalai rámpaként és padkaként funkcionálnak, lépcsős részeket viszont nem tartalmaz. Kombinált elemnek számít még a negyedív és az íves érkező, mely egyik oldalról homorú, másik oldalról domború kialakítású, így egymagában tud érkezési pontot nyújtani, de a lendületvételt is biztosítani tudja.

jorge gonzalez DrJUPcrWEgQ unsplash 1 scaled

Cégünk hosszú évek óta foglalkozik EU szabványos gördeszkapályák gyártásával és kivitelezésével. Az általunk gyártott görpályák moduláris szerkezetűek, melynek köszönhetően a célok és lehetőségek meghatározása után a skate parkokat a helyi igényeknek megfelelően tudjuk kialakítani.

A gördeszkázás története
Az általunk készített gördeszkapályák jól ellenállnak az időjárásnak és a használatból fakadó sérüléseknek.

Az eszközeink a magas műszaki tartalomnak köszönhetően jól ellenállnak az időjárásnak és a használatból fakadó sérüléseknek, így hosszú éveken keresztül biztosítják a befektetés ellenállóságát és minőségét. Hogyha időtálló és strapabíró közterületi gördeszka pályát szeretne kialakítani, vegye fel velünk a kapcsolatot!